De dame en de alligator

Omdat het initiële opzet van Kibik/Кибик een Balkanboekenclub was, hebben we het plezier op tijd en stond een Balkanboek te mogen lezen. Deze maand verschafte het mysterieuze Die nacht zag ik haar van de Sloveense schrijver Drago Jančar me een flinke dosis pendelpret.

In vijf hoofdstukken komen evenveel vertellers aan het woord, die onafhankelijk van elkaar en vanuit hun eigen beleving, relaas doen over Veronika en Leo, een buitengewoon en excentriek echtpaar dat op een nacht in 1944 onder mysterieuze omstandigheden verdween. De vertellers, die tevens figuranten zijn in de hoofdstukken waarin ze zelf niet aan het woord zijn, halen herinneringen op, speculeren over hun lot en hopen op een brief met een gunstig bericht of spoedige terugkeer.

Het verhaal is geïnspireerd op de historische gebeurtenissen rond Ksenija en Rado Hribar, nazaten van een rijke familie industriëlen uit Rijeka. Om de leespret niet te bederven, zullen we hier niet verder uitweiden over hun lotgevallen. Toch willen we u enkele leuke wetenswaardigheden over de kleurrijke Ksenija Hribar niet onthouden. Zo had zij een alligator als huisdier die ze vaak aan de leiband meenam voor een wandeling door Ljubljana en was zij de eerste vrouw in het voormalige Joegoslavië die een vliegbrevet behaalde.

Bronnen:

Drago Jančar; Die nacht zag ik haar; uitgeverij Querido; 2018; vertaling: Roel Schuyt

Oorspronkelijke titel: To noč sem jo videl, 2010

https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/drago-jancar-moja-najpoznatija-knjizevna-junakinja-zapravo-je-rijecanka/198534/

Afbeelding: 

Ksenija Hribar; Archive Strmol Castle